Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

Narsistik kişilik bozukluğu, özellikle abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, kendini çok önemli hissetme  ve başkalarını küçümseme ile karakterize olan bir bozukluktur.

Narsistik kişilik bozukluğunun özellikleri nelerdir?

Narsistik kişiler sürekli olarak övülmek ister. İç dünyalarında her şeye güçlerinin yetebileceğine dair fanteziler vardır. Fakat bu bir savunma mekanizmasıdır. Kendini tümgüçlü (herşeye gücü yetme) görmenin altında hassaslık ve kırılganlık vardır. İç dünyasında sürekli olarak önde miyim değil miyim kıyası yapar. Bu kıyasta geride kalmamak için sürekli çaba harcar. 

Narsistik kişiler kendi doğrularının mutlak doğru olduğunu düşünürler. Bu bağlamda düşüncelerini dayatırlar diyebiliriz. Örneğin; bir olayda siz bir karar alırsınız ama o o kararın yanlış olduğunu düşünüyorsa kendi düşüncesine sizi ikna etmeye çalışır. 

Narsistik kişiler manipülasyoncudur ve bunu hedeflerine ulaşmak için yaparlar.

Narsistik kişiler hayranlığa ve takdir görmeye o kadar ihtiyaç duyarlar ki bu ihtiyaçları onları iş hayatında başarılı ve para sahibi yapar. 

Narsist kişilerin sevme yetileri çok azdır. Narsist kişilerle beraber olanlar en çok onların duygusuzluklarından yakınırlar. Aslında duygusuz görüntülerinin altında kendilerini zayıf ve güçsüz görünmekten koruma ihtiyacı vardır. Kendilerine bu kadar hayran ve kendilerini seven kişilerin dışarıdan başkalarına da çok değer vereceği algısı oluşabilir. Halbuki sevgi kapasiteleri çok azdır. Genellikle kendi içlerindeki değersizlik duygusunu yansıtacakları partnerler ararlar ve partnerlerini kendilerine bağımlı hale getirerek, partnerlerine kendi içlerindeki değersizlik duygusunu yüklerler. 

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU ÇOĞUNLUKLA ERKEKLERDE GÖRÜLÜR

NArsistik kişilik bozukluğu toplumumuzda genellikle erkeklerde görülür. Bunun sebebi ise genellikle evin geçiminden erkeğin sorumlu olması, erkeğe bir güç ve başarı adledilmesidir. Dolayısıyla erkeğin güçlü ve başarılı olması gerekir. 

NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNA SAHİP OLAN KİŞİLERİN ZOR BİR ÇOCUKLUK YAŞANTISI VARDIR

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler zor bir çocukluk geçirmişlerdir. Bu kişilerin ebeveynleri genellikle çocuğun duygusunu anlamaz ve önemsemez. Çocuğu sadece başarısı için sever. Aslında bu kişilerinde ebeveynleri Narsistik yapıdadır. Narsist ebeveynler çocuklarının hep özel ve başarılı olmasını ister. Çocuk başarılı olmayınca da kendi iyi duygularını çocuktan çeker ve duygusal olarak çocuğu terk eder. Çocuk için ebeveynin duygusal yatırımını terk etmesi cehennemdir. Çocuk olumsuz duyguya düşmemek için kendi kimliğinden vazgeçer ve ebeveyni ne isterse onu yapar. Bu çocuk büyüdüğünde her başarısız olduğunda iç sesi onu aşağılar, cezalandırır ve küçümser. Bu nedenle sürekli başarılı olmak için didinir durur. Yetişkin olduğunda başarısızlığa tahammülü olmadığı için (çünkü ebeveyni onu sevmeyecektir) sürekli iyi duyguda kalmak için çabalar Kötü hissettiğinde eyleme vurma dediğimiz alkol alma, ses yapma, kumar oynama gibi davranışlara yönelerek iyi duyguda kalmaya çalışır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilir mi?

Narsistik kişilik bozukluğunun tedavisi aktarım odaklı dinamik terapidir. İlaç ile tedavi edilmez. Terapiye gelen danışan terapistini idealize eder ve sonra aşağılar. Bu aslında bir yansıtmadır. Terapist danışana çocukluğunda ve dışarıda başkaları ile bunu nasıl yaşadığını konuşur ve çocukluk anıları terapi sürecinde çalışılır.

Makaleler

  • Çocukların Yaptıkları Resimlere Dikkat

    Çocukların Yaptıkları Resimlere Dikkat

    İnsanın kendini ifade etme ihtiyacı tarihin ilk çağlarından beri vardır. İnsan ilk olarak kendisini mağara duvarlarına çizdiği resimler ile ifade etmeye çalışmıştır. Resim,müzik gibi sanatın pek çok dalı insanın kendisini ve duygularını ifade etme aracıdır.

  • Değersizlik Hissi ve Başa Çıkma Yolları

    Değersizlik Hissi ve Başa Çıkma Yolları

    Değersizlik hissi pek çok insanın hayatının belli bir döneminde deneyimlediği olumsuz bir duygudur. Değersizlik hissi nedenleri, belirtileri ve başa çıkma yöntemlerini öğrenmek için tıklayın.

  • Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

    Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

    Oyun terapisi, eğitimli oyun terapistlerinin, danışanlarının günlük hayatlarında yaşadıkları psikososyal sorunları engellemek, çözmelerine yardımcı olmak ve ideal gelişimi gerçekleştirmek maksadıyla, oyunun terapötik gücünün kullanıldığı bir süreçtir.

  •  En Sık Yaşanan 8 İlişki Sorunu ve Çözüm Yolları

    En Sık Yaşanan 8 İlişki Sorunu ve Çözüm Yolları

    İlişki sorunları, çiftler arasında çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerin temelinde ise iletişim problemleri yer alır. Çözüm süreci, çiftlerin birbirlerine ve ilişkilerine olan bağlılıklarına, iletişim becerilerine ve empati yeteneklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

  • Eşimle İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

    Eşimle İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

    Eşimle iletişim kuramıyorum ne yapmalıyım, eşimle nasıl daha iyi bir iletişim kurabilirim gibi sorularınız varsa içeriğimizi okumak için tıklayın!

  • İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

    İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

    İlişki anksiyetesi ile baş etmenin yollarını bilmek ve uygulamak sağlıklı ve uzun soluklu bir ilişkinin temel anahtarlarından birisidir. İşte ilişki anksiyetesi ile başa çıkma yolları

  • Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

    Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

    Borderline (sınır) kişilik bozukluğu terapilerde sıkça karşılaştığımız bir kişilik bozukluğu örüntüsüdür. Bu kişilik bozukluğunun temel özellikleri duygulanımlarının çok sık değişmesi,yani anlık duygu durumlarının çok hızlı değişmesidir.

  • Çocuklarda Yeme Problemleri ve Çözümleri

    Yemek Problemleri

    Çocuklarda yeme sorunları, tek besin yeme, belirli besinleri yeme veya yemek yemeyi reddetme olarak karşımıza çıkabilir.

  • Manipülasyon nedir?

    Manipülasyon nedir?

    Manipülasyon, karşıdaki kişinin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını kendi çıkarına uygun bir şekilde o kişi fark etmeden yönetmek yani değiştirmektir. Manipüle eden kişinin temel duygusu bencilliktir. Karşıdaki kişinin kendisine uyumlanmasını ister. Manipüle edilen kişinin temel duygusu ise şaşkınlık ve suçluluktur.  

  • Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

    Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

    Narsistik kişilik bozukluğu, özellikle abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, kendini çok önemli hissetme  ve başkalarını küçümseme ile karakterize olan bir bozukluktur.

+90 (551) 689 38 68