Borderline (sınır) kişilik bozukluğu, bireyler sıklıkla görülen bir kişilik bozukluğu  durumudur. Bu kişilik bozukluğu, duygu durumlarındaki hızlı iniş çıkışlara sebep olmaktadır. Borderline kişilik bozukluğu tedavisi doğru şekilde uygulandığında olumlu sonuç veren bir kişilik bozukluğu çeşididir.


Borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında bireyin kendisi hakkında sahip olduğu öz benliğe dair problemler, duygularını yönetme zorluğu ve sosyal ilişkilerde istikrarsızlık yer alır. Bireyler arasında borderline kişilik bozukluğu sebepleri ve borderline kişilik bozukluğu tanı kriterleri en fazla merak edilen konuların başında gelmektedir.


O halde borderline kişilik bozukluğu nedir, borderline kişilik bozukluğu neden olur ve borderline bozukluk tedavisi konularına hızlı bir bakış atalım.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline kişilik bozukluğu; kişisel ilişki problemleri, benlik algısındaki belirsizlik ve kontrol eksikliği gibi belirtileri içeren kişilik bozukluğudur. Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler genellikle yoğun ve değişken duygulara sahiptir. İlişkilerde kararsızlık, güven sorunları ve ani öfke patlamaları sık görülen belirtiler arasında yer alır. Borderline kişilik bozukluğunda duyguların etkin bir şekilde yönetilememesi sebebiyle kişinin davranışlarını kontrol etmesi zor olabilir. 

Borderline Kişilik Bozukluğu Tanı kriterleri

Boderline kişilik bozukluğunun birçok belirtisi mevcuttur. Genel olarak bu kişilik bozukluğunun tanı kriterleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler terk edilmekten veya yalnız kalmaktan korkarlar. İhmal edildiklerini düşündüklerinde ise yoğun bir öfke duygusu hissederler.

  • Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler; arkadaşları, aile üyeleri ve partnerleriyle sürekli tartışma ve istikrarsız bir ilişki içerisindedir. İlişki içinde oldukları kişiyi idealize ederken hızla değersizleştirebilirler. 

  • Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin, hayattan ne istediği ve kendi hakkındaki düşünceleri net değildir. 

  • Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerde kendine zarar vermeye eğilimli davranışlar görülebilir. İntihar ve kendine kasıtlı zarar verme gibi durumlar yaygındır. Bu davranışları, karşısındaki kişileri tehdit etmek ya da intihar düşüncesini benimsemeleri sonucu gösterebilirler. 

  • Tutarsız duygular ve ruh hali değişimi, bu kişilik bozukluğuna sahip kişilerde oldukça yaygın görülür. Bu kişiler, mutlu hissederken bir anda umutsuzluğa kapılabilirler. 

  • Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler yoğun öfke hissiyle başa çıkmakta zorluk yaşar ve bu öfkeyi dışa ya da içe yöneltirler. 

  • Borderline bozukluğa sahip kişiler, diğer insanlar hakkında şüpheci yaklaşımda bulunabilirler. Dissosiyatif dönemler, paranoid düşünceler, terk edilme korkusu ile tetiklenebilir olsa da bu semptomlar geçicidir. 


Yukarıda ele aldığımız belirtilerden birkaçına sahip kişiler borderline kişilik bozukluğuna sahip olabilirler. Tanı ve tedavi süreci için mutlaka klinik psikolog desteği almak gerekir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler, aktarım odaklı dinamik psikoterapi tekniği ile tedavi görebilir. Bu süreçte ilaç tedavisi mümkün değildir. Bu kişilik bozukluğuna sahip kişi, terapi süresi boyunca duygularını terapiste yansıtır. Bu aktarım ve yorumlama ile terapi ilerler. Terapi süreci ise danışanın durumuna göre ortalama iki ile beş sene arasında değişiklik gösterebilir. Borderline kişilik bozukluğu tedavisi sürecinde en önemli etkenlerin başında, danışanın terapiste açık olması ve terapistin tavsiyelerini dinleyip hayata geçirmesi gelir. Bu sayede olumlu sonuç almak mümkün hale gelir.


Klinik Psikolog Fulya Tepret, her yaş grubundan danışanı ile klinik alanda çalışmalarını sürdürür. Fulya Tepret’in EMDR terapi hizmeti ile geçmişte yaşanan travmaların üstesinden gelerek olay ile ilgili pozitif bir bakış açısı geliştirebilirsiniz. Beylikdüzünde hizmet veren Klinik Psikolog Fulya Tepret, online terapi desteği de sağlamaktadır. Bu sayede dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde tedavi almanızı kolaylaştırır. Klinik Psikolog Fulya Tepret, hikayenizi yeniden yazmanız için size danışmanlık sunar. Borderline kişilik bozukluk tedavi süreci ve online terapi hizmetleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.



Çalışma Alanları

  • Bireysel Psikoterapi

    Bireysel Psikoterapi

    Bireysel terapi, duygusal, zihinsel veya davranışsal sorunlarla başa çıkmayı sağlayan bir psikoterapi türüdür.

  • Borderline Kişilik Bozukluğu

    Borderline Kişilik Bozukluğu

    Borderline (sınır) kişilik bozukluğu terapilerde sıkça karşılaştığımız bir kişilik bozukluğu örüntüsüdür.

  • Çocuk-Aile Danışmanlığı

    Çocuk-Aile Danışmanlığı

    Aile içinde yaşanan her olay, aileyi oluşturan tüm bireyleri etkiler. Özellikle çocukta gözlemlenen duygusal ve davranışsal güçlükleri ele alırken anne/babayı da sürece almamak imkansızdır.

  • Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT)

    Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT)

    Deneyimsel oyun terapisi, çocukların dünyayı bilişsel bir şekilde değil, deneyimsel bir şekilde algıladığı anlayışı üzerine kurulu bir ekoldür. 

  • EMDR

    EMDR

    Emdr, sağ ve sol beyni aynı anda uyararak birbiriyle temas etmesini sağlar. Bu temas sonucunda geçmişte yaşanan travmalar, acı anıların duygusu boşalır ve danışan olay ile ilgili yeni ve pozitif bir inanç geliştirir.

  • İlişki Sorunları

    İlişki Terapisi

    Çiftler daima mutlu olacakları beklentisi ile yola çıkar fakat işler bazen yolunda gitmez, çatışmalar çıkmaya başlar.

  • Kişilik Bozuklukları

    Kişilik Bozuklukları

    Kişilik bozukluğu kişinin çevreye uyumunu bozan, sosyal aktivitelerinde, iş ve okulda önemli sorunlara ve sınırlamalara neden olan bir durumdur. Kişilik bozukluğu olan kişi kendine ve ötekine dair tutarsız bir algısı vardır, işe ve boş zaman etkinliklerine zayıf bir yönelimi vardır.

  • Online Terapi

    Online Terapi

    Online terapi; internet aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak gerçekleştirilen bir psikoterapi hizmetidir. Online terapi uygulaması genellikle Skype veya Zoom gibi uygulamalar üzerinden yapılır. 

  • Wisc-4

    Wisc-4

    WISC-4 Zeka Testi , ülkemizde 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arası çocuklara uygulanan, geçerliliği ve güvenilirliği en yüksek olan bir zeka testidir. 

+90 (551) 689 38 68