Bireysel terapi, duygusal, zihinsel veya davranışsal sorunlarla başa çıkmayı sağlayan bir psikoterapi türüdür. Bu terapi türü; kişisel gelişimi, duygusal iyileşmeyi, ilişkileri ve genel yaşam kalitesini artırmayı temel alır. Bireysel terapi, terapistle birey arasında gizlilik ilkesi çerçevesinde gerçekleştirilir. Bireysel terapinin faydaları da oldukça fazladır.
Bireysel terapi sürecinde kişi, terapist ile bir araya gelir ve çeşitli konularda konuşarak düşüncelerini paylaşır. Duygularını ifade ederek ve sorunlarını dile getirerek destek alır. Bu süreç, bireyin kendi içsel dünyasını daha iyi anlamasının yanı sıra, problem odaklı yaklaşım becerilerini geliştirmesini sağlar. Çeşitli bireysel terapi teknikleri ile kişisel problemler kolaylıkla çözümlenebilir. Bu nedenle bireysel terapi nedir ve bireysel psikoterapi nedir sorularının yanıtlarını öğrenmek önemlidir.
Bireysel Terapi Nedir?
Bireysel terapi, terapist ile danışanın gizlilik ilkeleri kapsamında beraber geçirdiği psikoterapi süreci olarak ifade edilir. Bu süreçte kişi, problemlerine ve kendinde geliştirmek istediği özelliklerine odaklanır. Bireysel terapi, duygusal iyileşme ve yaşam kalitesini artırma amaçlı uygulanır. Bunun yanı sıra bireysel terapi, her bireyin ihtiyaçları farklı olduğu için kişisel olarak uygulanır. Terapist, süreç boyunca kişinin problemlerine uygun çözümler üzerine odaklanır.
Bireysel Terapinin Amacı nedir?
Genel olarak bireysel terapinin amaçları aşağıdaki gibidir:
Bireysel terapi, kişinin duygusal durumunu anlamasına ve duygusal refahını artırmasına yardımcı olur.
Kişinin, potansiyelini keşfetmesine ve geliştirmesine yardımcı olur. Bu durum, bireyin kendisini daha iyi tanımasını, güçlü yönlerini kullanmasını ve kişisel hedeflere ulaşmasına fayda sağlar.
Bireysel terapi, kişinin ilişki becerilerini geliştirmesine ve sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olur.
Bu terapi türü, stresle başa çıkma becerilerini güçlendirirken kaygı düzeyini yönetmeye yardımcı olur.
Bireysel terapi, bireyin genel yaşam kalitesini artırmayı amaçlar.
Bireysel Terapiyi Kimler Almalıdır?
Bireysel terapi, kişilerin günlük yaşantısında baş edemedikleri krizleri ve problemleri çözümlemeye odaklanır. Genellikle, yaşam standardını olumsuz etkileyen durumlar veya panik atak, depresyon gibi semptomlar sonucu kişiler bireysel terapiye yönelir. Danışan, her ne sebep ile bu terapi türüne başvursa da bunu kendi isteğiyle yapması son derece önemlidir. Bunun nedeni ise psikoterapi sürecinin gönüllülük isteyen bir süreç olmasıdır.
Hayatının kontrolünü kaybetmiş hisseden ve sorunlar ile nasıl başa çıkacağını öğrenmek isteyen kişiler bireysel terapiye başvurabilir. Ayrıca sorumluluk almak ve terapiye başlamak, geçmiş ile barışmamızı ve hayat hikayenizi yeniden çerçevelendirmemizi sağlar.
Bireysel Terapi Teknikleri Nelerdir?
Bireysel terapi teknikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bilişsel Davranışçı Terapi
Bu yaklaşım, bireyin düşünce kalıplarını anlamasına ve olumsuz düşünceleri değiştirmesine yardımcı olmayı hedefler.
Psikodinamik Terapi
Bu terapi yaklaşımı, bilinçdışındaki içsel çatışmaları hedef alarak bireyin geçmiş deneyimleri, rüyaları ve bilinçdışındaki içsel süreçler üzerinde çalışır. Psikodinamik Terapide amaç, bireyin içinde bulunduğu davranışları, duyguları ve düşünceleri fark etmesi ve tedavi etmesidir.
Duygusal Odaklı Terapi: Bu terapi, duygusal deneyimlere odaklanarak, bireyin duygusal sağlığını iyileştirmeyi hedefler.
Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT): Özellikle çocuklar için kullanılan deneyimsel oyun terapisi, oyun aracılığıyla duygusal ifadeyi teşvik eder ve çocukların duygusal zorluklarını anlamalarına ve aşmalarına yardımcı olur.
Bireysel Psikoterapi: Bu terapi türü, genellikle bir birey ile bir terapist arasında gizlilik ilkesi içinde gerçekleşir.
Aktarım Odaklı Terapi: Bireysel terapi sürecinde danışanın daha önce başkasına yönelik deneyimlemiş olduğu duygu, düşünce ve davranışları psikoloğa aktarmasıdır. Terapide bunlar konuşularak kişilik bozukluklarının tedavisi sağlanır.
EMDR: Bireysel terapi tekniklerinden biri olan EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) ile sağ ve sol beyin aynı anda uyarılır. Böylece geçmişte yaşanan travmaların giderilmesi için pozitif bir inanç geliştirilir.
Bireysel Terapinin Faydaları Nelerdir?
Bireysel terapinin birçok faydası bulunur.. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:
Duygusal rahatlama
Duygusal farkındalık
Kişisel gelişim
İlişki becerilerini geliştirme
Stresle başa çıkma becerileri geliştirme
Olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını değiştirme
Özgüvenin artması
Davranış değişikliği
Yaşam kalitesini artırma
Bireysel Terapi Kapsamı Hizmetlerimiz
Bireysel terapide terapistler; kişilerin duygusal, zihinsel, davranışsal veya ilişkisel sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için çeşitli terapi yöntemlerini kullanabilir. Bireysel terapi kapsamında sunulan hizmetlerimiz ise;
Klinik Psikolog Fulya Tepret Psikoterapi çalışma alanları;
Kişilik bozuklukları(borderline,narsistik vs),
İlişkisel sorunlar (terk edilme korkusu, aldatılma, değersizlik duygusu, ilişki kuramama,sevilmeme hissi vs),
Çocukluk çağı travmaları,
Depresyon,
Kayıp ve yas ,
Obsesif kompulsif bozukluk,
Disosiyatif bozukluklar / disosiyatif kimlik bozukluğu,
Yeme bozuklukları,
Panik atak ve kaygı problemleri,
Fobiler (sosyal fobi, hayvan fobileri vs),
Psikosomatik hastalıklar (migren, fibromiyalji, açıklanamayan beden ağrıları ),
Duygusal sorunlar (değersizlik duygusu, öfke problemi, mutsuzluk vs),
Şeklinde sıralanabilir.
Klinik Psikolog Fulya Tepret, her yaş grubundan danışanı ile klinik alanda çalışmalarını sürdürmektedir. Fulya Tepret’in bireysel terapi yaklaşımı ile kişi, bakış açısı geliştirebilir ve problemlerini çözümleyebilir. Ayrıca online terapi hizmeti ile Klinik Psikolog Fulya Tepret, dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde tedavi almanızı kolaylaştırır. Klinik Psikolog Fulya Tepret, hikayenizi yeniden yazmanız için size danışmanlık sunar.