İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

İlişki anksiyetesi, kişinin ilişkiye başlarken veya ilişki devam ederken yaşadığı sebepsiz yoğun kaygı halidir.  Böyle bir durumda kişi, yoğun bir terk edilme veya aldatılma kaygısı hisseder.  Bir süre sonra ilişkinin biteceğine dair kaygı ve korkular, ilişkiye ve çiftlere zarar verecek boyuta gelebilir. Terk edilme korkusu veya veya aldatılma korkusu ile yaşamak ilişkinin ahengini bozar ve çiftleri mutsuz eder.   

İlişki anksiyetesi ile baş etmenin yollarını bilmek ve uygulamak sağlıklı ve uzun soluklu bir ilişkinin temel anahtarlarından birisidir. İşte ilişki anksiyetesi ile başa çıkma yolları…

İlişki Anksiyetesi Nedir?

İlişki anksiyetesi, romantik ilişkilerde taraflardan en az birinin terk edilme korkusu, aldatılma, sevilmeme ve güven sorunları hissetmesidir. İlişki anksiyetesi nedir sorusuna yanıt arayanlar, ortada ilişkiyle ilgili herhangi bir sorun olmadığını bilseler bile bu kaygıyı yoğun olarak hissetmekten kendilerini alıkoyamazlar.   


İlişki Anksiyetesi Belirtileri Nelerdir?

Pek çok insan yeni bir ilişkiye başlarken ilişkinin gidişatı konusunda endişeli ve güvensiz hisseder. Bu duruma, daha önce terk edilme ve benzeri olumsuzluklarla sonuçlanmış bir ilişkinin varlığı sebep olabildiği gibi, kişinin çocukluk döneminde ebeveyni ile yaşadığı sorunlar da ilişki anksiyetesini tetikleyebilir.  

  • Partner için önemli olup olmadığını sürekli sorgulamak.

  • Partnerin duygularının sahiciliğinden ve sevgisinden şüphe duymak.

  • Gereksiz yere kıskançlık yapmak.

  • Sürekli olarak partnerin yalan söyleyip söylemediğini, aldatıp aldatmadığını düşünmek.

  • Olayları kafada büyütmek ve ilişkide en ufak olumsuzluklara dahi aşırı tepkiler vermek.

  • Terleme, hızlı ve sık nefes alma, kilo kaybı, titreme, odaklanma güçlüğü gibi problemler yaşamak.

İlişki Anksiyetesi Nedenleri

İlişki anksiyetesi nedenleri,  ilişki anksiyetesi nedir sorusu kadar sık sık merak edilir. İlişki anksiyetesi, kökeninde geçmişe dönük problemleri barındıran bir durumdur. İlişkiye zarar veren ve çiftleri psikolojik anlamda yıpratan ilişki anksiyetesi nedenleri şunlardır:

• Geçmiş ilişkilerde yaşanan olumsuzluklar ve kötü deneyimler.

• Terk edilme korkusu.

• Güvensiz bağlanma.

• Öz güven ve öz saygının zayıf olması.

• İletişim becerilerinin düşük olması.

• Fazla hassas ve duyarlı kişilik bozuklukları

• Çocukluk çağı travmaları (duygusal, fiziksel, cinsel istismar)


İlişki Anksiyetesi ile Başa Çıkma Yolları

İlişki anksiyetesi ile karşı karşıya olan kişilerin zihninde en fazla dolaşan soru ilişki anksiyetesi nasıl geçer sorusudur. Hem ilişki anksiyetesi yaşayan kişi hem de partneri için son derece rahatsız edici olan bu durumdan kurtulabilmek ya da en azından kaygıyı hafifletebilmeniz için bazı ipuçlarından faydalanabilirsiniz.

  1. Partnerinize Karşı Açık Olun

Yaşadığınız durumdan partnerinize söz edin ve duygularınızı onunla paylaşın. Samimi ve net bir konuşma ile sorunun üstesinden birlikte gelmeniz çok daha kolay olacaktır. 

  1. Enerjinizi Başka Yere Aktarın

Ortada olmayan sorunlarla mücadele etmek ve enerjinizi buraya harcamak yerine, partnerinizle birlikte geçirdiğiniz güzel ve mutluluk dolu anlara odaklanın. 

  1. Endişenin Kaynağını Tespit Edin

İlişkilerdeki endişelerinizi anlamak için terk edilme korkusu veya aldatılma korkusunun hangi faktörlerden kaynaklandığını araştırın. Bu gibi korkular genellikle öz güvensizlik, korku, utanç, bağlanma, kaybetme korkusu gibi faktörlerden kaynaklanabilir. 

  1. Sorunun Adını Koyun

Büyük olasılıkla temelde bu düşüncelerden kaynaklanan bir problem yaşıyor olabilirsiniz. Duygularınızı somut hale getirmek ve isim vermek sorununuzun üstesinden daha rahat gelmenizi sağlayacaktır.

  1. Fiziksel Tepkilerinizi Kontrol Altına Almaya Çalışın

Kaygı hissiniz arttığında nefes alışverişleriniz hızlanabilir hatta nefes almakta güçlük çekebilirsiniz. Bu fiziksel tepkileri yaşamanız normaldir. Böyle bir durumda sakin bir yerde, oturur pozisyonda derin diyafram nefesleri alarak kaygı hissinizi yatıştırabilirsiniz. 

  1. Uzman Desteği Alın

İlişki anksiyetesi ile kendi başınıza mücadele etmekte güçlük yaşıyorsanız, uzman bir psikologdan ilişki terapisi desteği almak işinizi hayli kolaylaştıracaktır. 


Klinik Psikolog Fulya Terpet, ilişki sorunlarının çözümünde yıllara dayalı tecrübesi ile size, dilerseniz online terapi dilerseniz yüz yüze olacak şekilde ihtiyacınız olan desteği sağlayacaktır. 

Makaleler

  • Çocukların Yaptıkları Resimlere Dikkat

    Çocukların Yaptıkları Resimlere Dikkat

    İnsanın kendini ifade etme ihtiyacı tarihin ilk çağlarından beri vardır. İnsan ilk olarak kendisini mağara duvarlarına çizdiği resimler ile ifade etmeye çalışmıştır. Resim,müzik gibi sanatın pek çok dalı insanın kendisini ve duygularını ifade etme aracıdır.

  • Değersizlik Hissi ve Başa Çıkma Yolları

    Değersizlik Hissi ve Başa Çıkma Yolları

    Değersizlik hissi pek çok insanın hayatının belli bir döneminde deneyimlediği olumsuz bir duygudur. Değersizlik hissi nedenleri, belirtileri ve başa çıkma yöntemlerini öğrenmek için tıklayın.

  • Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

    Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

    Oyun terapisi, eğitimli oyun terapistlerinin, danışanlarının günlük hayatlarında yaşadıkları psikososyal sorunları engellemek, çözmelerine yardımcı olmak ve ideal gelişimi gerçekleştirmek maksadıyla, oyunun terapötik gücünün kullanıldığı bir süreçtir.

  •  En Sık Yaşanan 8 İlişki Sorunu ve Çözüm Yolları

    En Sık Yaşanan 8 İlişki Sorunu ve Çözüm Yolları

    İlişki sorunları, çiftler arasında çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerin temelinde ise iletişim problemleri yer alır. Çözüm süreci, çiftlerin birbirlerine ve ilişkilerine olan bağlılıklarına, iletişim becerilerine ve empati yeteneklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

  • Eşimle İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

    Eşimle İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

    Eşimle iletişim kuramıyorum ne yapmalıyım, eşimle nasıl daha iyi bir iletişim kurabilirim gibi sorularınız varsa içeriğimizi okumak için tıklayın!

  • İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

    İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

    İlişki anksiyetesi ile baş etmenin yollarını bilmek ve uygulamak sağlıklı ve uzun soluklu bir ilişkinin temel anahtarlarından birisidir. İşte ilişki anksiyetesi ile başa çıkma yolları

  • Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

    Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

    Borderline (sınır) kişilik bozukluğu terapilerde sıkça karşılaştığımız bir kişilik bozukluğu örüntüsüdür. Bu kişilik bozukluğunun temel özellikleri duygulanımlarının çok sık değişmesi,yani anlık duygu durumlarının çok hızlı değişmesidir.

  • Çocuklarda Yeme Problemleri ve Çözümleri

    Yemek Problemleri

    Çocuklarda yeme sorunları, tek besin yeme, belirli besinleri yeme veya yemek yemeyi reddetme olarak karşımıza çıkabilir.

  • Manipülasyon nedir?

    Manipülasyon nedir?

    Manipülasyon, karşıdaki kişinin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını kendi çıkarına uygun bir şekilde o kişi fark etmeden yönetmek yani değiştirmektir. Manipüle eden kişinin temel duygusu bencilliktir. Karşıdaki kişinin kendisine uyumlanmasını ister. Manipüle edilen kişinin temel duygusu ise şaşkınlık ve suçluluktur.  

  • Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

    Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

    Narsistik kişilik bozukluğu, özellikle abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, kendini çok önemli hissetme  ve başkalarını küçümseme ile karakterize olan bir bozukluktur.

+90 (551) 689 38 68