Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline (sınır) kişilik bozukluğu terapilerde sıkça karşılaştığımız bir kişilik bozukluğu örüntüsüdür. Bu kişilik bozukluğunun temel özellikleri duygulanımlarının çok sık değişmesi,yani anlık duygu durumlarının çok hızlı değişmesidir.

Borderline yapıya sahip kişiler bir anda çok öfkeliyken bir anda çok mutlu olabilir. Bazen kendisini çok değerli, özgüvenli, enerjik ve keyifli hissederken, bazen de mutsuz, değersiz, keyifsiz hissedebilir. 

Duygu durumları dışarıdan gelen olumlu yada olumsuz etkileşimlere bağlıdır. Bu etkileşimler genellikle ikili ilişkilerde, arkadaşı, partneri ile yaşadığı problemlerdir. İlişki kurmak ister, yakınlaşmak ister fakat yakınlaşmaya başladığı zaman terk edileceği duygusuna kapılan borderline yapı, ilişkiyi sonlandırır. Yakın ilişki borderline yapı için dayanılmazdır çünkü yutulma korkusu yaşar. Aynı şekilde ilişki içerisindeki mesafe, uzaklık da onun için dayanılmazdır, partnerini kaybetme korkusu yaşar. Partneri ondan uzaklaştığında terk edilecek diye korkar ve partnerine yapışır. Yani ne yakın olabilir ne uzak kalabilir. 

Borderline yapılar çok uzun süre değerli, keyifli ve mutlu hissetmezler. Bir, iki ay iyi hissettikleri, problem yaşamadıkları bir dönem yoktur. Karşıdaki kişinin küçük bir ilgisizliği aniden kendisini kötü hissetmesi için yeterlidir. Gene aynı şekilde çok kötü hissettiği bir anda dışarıdan alacağı bir iltifat veya değerlilik duygusunda çok yüksek olumlu duygulara kapılır. Nasıl hissedeceği insan ilişkilerine bağlıdır. İlişkilerde çok verici olma eğilimindedirler bunun karşılığı olarak ise terk edilmemek isterler.

Borderline yapılar kendisini depresif, değersiz hissettiğinde sürekli olarak başkalarını suçlar ve onlara öfkelenir. Onun gözünde hayatında kötü giden her şeyden ve kötü duygularından ötekiler sorumludur. 

Borderline yapılarda kimlik dağınıklığı dediğimiz bir durum vardır. Kimlik dağınıklığı olan kişilere "kendinden bahseder misin?" Diye sorduğunuz zaman bu soruya cevap vermekte zorlanır yada tutarsız ifadeler kullanır. Borderline yapılar kendilerini bazen sakin bazen öfkeli bazen depresif bazen çok neşeli gibi çelişen şekillerde tanımlar. Aynı şekilde başkalarını algılamaları da tutarsız ve dağınıktır. Örneğin onun için partneri bir gün dünyalar iyisi birisi iken diğer gün aşağılık bir pislik olabilir. Kişilerarası ilişkilerde karşıdaki kişiyi bazen gözünde aşırı büyütür, idealize ederken aniden aşağılayabilir ve yerin dibine sokabilir. Kimlik problemi yaşadıkları için içselleştirilmiş değerleri zayıftır. Bir değerler bütünü geliştirip hayatlarını buna uygun yaşamakta zorlanırlar. Bir işte çalışmak, kariyer seçimi gibi temel konularda da sorunlar yaşarlar. 

Süregelen bir boşluk duyguları, terk edilmeye tahammülsüzlük duyguları oldukça fazladır. Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler, sıklıkla dürtüselliklerinin fazla olması nedeniyle kendilerine zarar verici davranışlarda bulunurlar. Çok fazla para harcamak, kontrolsüz cinsel ilişkiye girmek, madde kullanımı, güvensiz araç kullanma, kendilerine zarar verme(üzerinde sigara söndürme, kollarını kesme ) gibi kontrolsüz ve ani davranışları vardır. Saldırganlık duygusu bazen kendisine zarar verme olarak kendini gösterirken bazen de çevresindeki kişilere zarar verebilir.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler dinamik psikoterapi tekniği ile tedavi edilebilmektedir. İlaçla tedavisi mümkün değildir. Terapide duygularını terapiste yansıtır. Bu aktarımın varlığı ve yorumu sonucunda terapi ilerler. Terapi süresi ortalama iki ile beş yıl arasında değişir.


Makaleler

  • Çocukların Yaptıkları Resimlere Dikkat

    Çocukların Yaptıkları Resimlere Dikkat

    İnsanın kendini ifade etme ihtiyacı tarihin ilk çağlarından beri vardır. İnsan ilk olarak kendisini mağara duvarlarına çizdiği resimler ile ifade etmeye çalışmıştır. Resim,müzik gibi sanatın pek çok dalı insanın kendisini ve duygularını ifade etme aracıdır.

  • Değersizlik Hissi ve Başa Çıkma Yolları

    Değersizlik Hissi ve Başa Çıkma Yolları

    Değersizlik hissi pek çok insanın hayatının belli bir döneminde deneyimlediği olumsuz bir duygudur. Değersizlik hissi nedenleri, belirtileri ve başa çıkma yöntemlerini öğrenmek için tıklayın.

  • Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

    Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

    Oyun terapisi, eğitimli oyun terapistlerinin, danışanlarının günlük hayatlarında yaşadıkları psikososyal sorunları engellemek, çözmelerine yardımcı olmak ve ideal gelişimi gerçekleştirmek maksadıyla, oyunun terapötik gücünün kullanıldığı bir süreçtir.

  •  En Sık Yaşanan 8 İlişki Sorunu ve Çözüm Yolları

    En Sık Yaşanan 8 İlişki Sorunu ve Çözüm Yolları

    İlişki sorunları, çiftler arasında çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerin temelinde ise iletişim problemleri yer alır. Çözüm süreci, çiftlerin birbirlerine ve ilişkilerine olan bağlılıklarına, iletişim becerilerine ve empati yeteneklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

  • Eşimle İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

    Eşimle İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

    Eşimle iletişim kuramıyorum ne yapmalıyım, eşimle nasıl daha iyi bir iletişim kurabilirim gibi sorularınız varsa içeriğimizi okumak için tıklayın!

  • İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

    İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

    İlişki anksiyetesi ile baş etmenin yollarını bilmek ve uygulamak sağlıklı ve uzun soluklu bir ilişkinin temel anahtarlarından birisidir. İşte ilişki anksiyetesi ile başa çıkma yolları

  • Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

    Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

    Borderline (sınır) kişilik bozukluğu terapilerde sıkça karşılaştığımız bir kişilik bozukluğu örüntüsüdür. Bu kişilik bozukluğunun temel özellikleri duygulanımlarının çok sık değişmesi,yani anlık duygu durumlarının çok hızlı değişmesidir.

  • Çocuklarda Yeme Problemleri ve Çözümleri

    Yemek Problemleri

    Çocuklarda yeme sorunları, tek besin yeme, belirli besinleri yeme veya yemek yemeyi reddetme olarak karşımıza çıkabilir.

  • Manipülasyon nedir?

    Manipülasyon nedir?

    Manipülasyon, karşıdaki kişinin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını kendi çıkarına uygun bir şekilde o kişi fark etmeden yönetmek yani değiştirmektir. Manipüle eden kişinin temel duygusu bencilliktir. Karşıdaki kişinin kendisine uyumlanmasını ister. Manipüle edilen kişinin temel duygusu ise şaşkınlık ve suçluluktur.  

  • Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

    Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

    Narsistik kişilik bozukluğu, özellikle abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, kendini çok önemli hissetme  ve başkalarını küçümseme ile karakterize olan bir bozukluktur.

+90 (551) 689 38 68