Oyun terapisi, eğitimli oyun terapistlerinin, danışanlarının günlük hayatlarında yaşadıkları psikososyal sorunları engellemek, çözmelerine yardımcı olmak ve ideal gelişimi gerçekleştirmek maksadıyla, oyunun terapötik gücünün kullanıldığı bir süreçtir. Oyun terapisi tarihine baktığımız zaman pek çok ekol ile karşılaşırız. Benim kendi mesleki tecrübem ve okumalarım sonucunda kendimi yakın hissettiğim ekol Deneyimsel Oyun Terapisi oldu. Deneyimsel oyun terapisi şefkatli yaklaşımı, çocuğun iyileşme kapasitesine inanması ve ilişki üzerine çalışarak travmaları çözmesi, aileye şefkatli desteği ile kendime yakın hissettiğim bir ekol oldu. 

Deneyimsel oyun terapisi, çocukların dil ve bilişsel becerileri henüz tam gelişmediği için rahatsız edici duygular üzerine etraflıca düşünmediklerini ve eylem ile bu duyguları açığa çıkardığını bilir ve kabul eder. Oyun, çocukların dilidir ve çocukların doğal ifade aracıdır. Duyarlı bir terapist ile çocuk oyun odasında bu zor duygu ve deneyimlerini yeniden canlandırır. Böylece çocuk korku,kaygı, üzüntü gibi zor duygularını kendi hızında oyun odasında yeniden deneyimler ve olumsuz duyguları boşaltarak iyileşme sürecine başlar. Çocuk yaşadığı olumsuz deneyimlere de oyun ile dışarıdan bakmış olur ve duygular karşısında ezilmez. Terapistin destekli, şefkatli, kabul edici tutumu sayesinde iyileşir. İlişki, iyileşmenin esasıdır. 

Deneyimsel oyun terapisi kaç yaş grubuna yapılır?

Deneyimsel oyun terapisi çocuk sembolik oyuna geçtiği anda başlayabilir. Çocuklar ortalama 24 ila 36 ay arasında sembolik oyuna geçmiş olur. Deneyimsel oyun terapisi 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilir. 

Deneyimsel oyun terapisi hangi alanlarda kullanılır? 

Deneyimsel oyun terapisi, travma yaşayan çocuklar başta olmak üzere psikoz hariç her türlü psikolojik problemde etkilidir. Özellikle Evlat edinilmesi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu , öğrenme güçlüğü, uyum ve davranış bozuklukları , özgüven sorunları, cinsel istismar, cinsel taciz, fiziksel ihmal/istismar, bağlanma problemleri, ayrılık anksiyetesi, çocukluk çağı depresyonu, kaka tutma, psikosomatik ağrılar (baş ağrısı, karın ağrısı vs.), kayıp ve yas(anne-baba ölümü,kardeş ölümü) gibi zor ve travmatik konularda oldukça etkili bir yöntemdir.  

Deneyimsel oyun terapisi ile çalışırken aile ile çalışılıyor mu?

Aile sürecin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Anne-babadan bilgi almak, ebeveyn olarak onların güçlü oldukları alanları onlara göstermek ve zayıf yönlerini desteklemek, çocuk ile aralarındaki ilişki dinamiğini onlara göstermek oldukça önemlidir. 

Kaynakça:

Schaefer, C. E. (2013). Oyun Terapisinin Temelleri. Nobel Akademik Yayıncılık

Schaefer, C. E., & Kaduson, H. G. (Eds.). (2007). Contemporary play therapy: Theory, research, and practice. Guilford Press.

Makaleler

  • Çocukların Yaptıkları Resimlere Dikkat

    Çocukların Yaptıkları Resimlere Dikkat

    İnsanın kendini ifade etme ihtiyacı tarihin ilk çağlarından beri vardır. İnsan ilk olarak kendisini mağara duvarlarına çizdiği resimler ile ifade etmeye çalışmıştır. Resim,müzik gibi sanatın pek çok dalı insanın kendisini ve duygularını ifade etme aracıdır.

  • Değersizlik Hissi ve Başa Çıkma Yolları

    Değersizlik Hissi ve Başa Çıkma Yolları

    Değersizlik hissi pek çok insanın hayatının belli bir döneminde deneyimlediği olumsuz bir duygudur. Değersizlik hissi nedenleri, belirtileri ve başa çıkma yöntemlerini öğrenmek için tıklayın.

  • Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

    Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

    Oyun terapisi, eğitimli oyun terapistlerinin, danışanlarının günlük hayatlarında yaşadıkları psikososyal sorunları engellemek, çözmelerine yardımcı olmak ve ideal gelişimi gerçekleştirmek maksadıyla, oyunun terapötik gücünün kullanıldığı bir süreçtir.

  •  En Sık Yaşanan 8 İlişki Sorunu ve Çözüm Yolları

    En Sık Yaşanan 8 İlişki Sorunu ve Çözüm Yolları

    İlişki sorunları, çiftler arasında çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerin temelinde ise iletişim problemleri yer alır. Çözüm süreci, çiftlerin birbirlerine ve ilişkilerine olan bağlılıklarına, iletişim becerilerine ve empati yeteneklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

  • Eşimle İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

    Eşimle İletişim Kuramıyorum Ne Yapmalıyım?

    Eşimle iletişim kuramıyorum ne yapmalıyım, eşimle nasıl daha iyi bir iletişim kurabilirim gibi sorularınız varsa içeriğimizi okumak için tıklayın!

  • İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

    İlişki Anksiyetesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

    İlişki anksiyetesi ile baş etmenin yollarını bilmek ve uygulamak sağlıklı ve uzun soluklu bir ilişkinin temel anahtarlarından birisidir. İşte ilişki anksiyetesi ile başa çıkma yolları

  • Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

    Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

    Borderline (sınır) kişilik bozukluğu terapilerde sıkça karşılaştığımız bir kişilik bozukluğu örüntüsüdür. Bu kişilik bozukluğunun temel özellikleri duygulanımlarının çok sık değişmesi,yani anlık duygu durumlarının çok hızlı değişmesidir.

  • Çocuklarda Yeme Problemleri ve Çözümleri

    Yemek Problemleri

    Çocuklarda yeme sorunları, tek besin yeme, belirli besinleri yeme veya yemek yemeyi reddetme olarak karşımıza çıkabilir.

  • Manipülasyon nedir?

    Manipülasyon nedir?

    Manipülasyon, karşıdaki kişinin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını kendi çıkarına uygun bir şekilde o kişi fark etmeden yönetmek yani değiştirmektir. Manipüle eden kişinin temel duygusu bencilliktir. Karşıdaki kişinin kendisine uyumlanmasını ister. Manipüle edilen kişinin temel duygusu ise şaşkınlık ve suçluluktur.  

  • Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

    Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

    Narsistik kişilik bozukluğu, özellikle abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, kendini çok önemli hissetme  ve başkalarını küçümseme ile karakterize olan bir bozukluktur.

+90 (551) 689 38 68