Oyun terapisi, eğitimli oyun terapistlerinin, danışanlarının günlük hayatlarında yaşadıkları psikososyal sorunları engellemek, çözmelerine yardımcı olmak ve ideal gelişimi gerçekleştirmek maksadıyla, oyunun terapötik gücünün kullanıldığı bir süreçtir. Oyun terapisi tarihine baktığımız zaman pek çok ekol ile karşılaşırız. Benim kendi mesleki tecrübem ve okumalarım sonucunda kendimi yakın hissettiğim ekol Deneyimsel Oyun Terapisi oldu. Deneyimsel oyun terapisi şefkatli yaklaşımı, çocuğun iyileşme kapasitesine inanması ve ilişki üzerine çalışarak travmaları çözmesi, aileye şefkatli desteği ile kendime yakın hissettiğim bir ekol oldu.
Deneyimsel oyun terapisi, çocukların dil ve bilişsel becerileri henüz tam gelişmediği için rahatsız edici duygular üzerine etraflıca düşünmediklerini ve eylem ile bu duyguları açığa çıkardığını bilir ve kabul eder. Oyun, çocukların dilidir ve çocukların doğal ifade aracıdır. Duyarlı bir terapist ile çocuk oyun odasında bu zor duygu ve deneyimlerini yeniden canlandırır. Böylece çocuk korku,kaygı, üzüntü gibi zor duygularını kendi hızında oyun odasında yeniden deneyimler ve olumsuz duyguları boşaltarak iyileşme sürecine başlar. Çocuk yaşadığı olumsuz deneyimlere de oyun ile dışarıdan bakmış olur ve duygular karşısında ezilmez. Terapistin destekli, şefkatli, kabul edici tutumu sayesinde iyileşir. İlişki, iyileşmenin esasıdır.
Deneyimsel oyun terapisi kaç yaş grubuna yapılır?
Deneyimsel oyun terapisi çocuk sembolik oyuna geçtiği anda başlayabilir. Çocuklar ortalama 24 ila 36 ay arasında sembolik oyuna geçmiş olur. Deneyimsel oyun terapisi 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilir.
Deneyimsel oyun terapisi hangi alanlarda kullanılır?
Deneyimsel oyun terapisi, travma yaşayan çocuklar başta olmak üzere psikoz hariç her türlü psikolojik problemde etkilidir. Özellikle Evlat edinilmesi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu , öğrenme güçlüğü, uyum ve davranış bozuklukları , özgüven sorunları, cinsel istismar, cinsel taciz, fiziksel ihmal/istismar, bağlanma problemleri, ayrılık anksiyetesi, çocukluk çağı depresyonu, kaka tutma, psikosomatik ağrılar (baş ağrısı, karın ağrısı vs.), kayıp ve yas(anne-baba ölümü,kardeş ölümü) gibi zor ve travmatik konularda oldukça etkili bir yöntemdir.
Deneyimsel oyun terapisi ile çalışırken aile ile çalışılıyor mu?
Aile sürecin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Anne-babadan bilgi almak, ebeveyn olarak onların güçlü oldukları alanları onlara göstermek ve zayıf yönlerini desteklemek, çocuk ile aralarındaki ilişki dinamiğini onlara göstermek oldukça önemlidir.
Kaynakça:
Schaefer, C. E. (2013). Oyun Terapisinin Temelleri. Nobel Akademik Yayıncılık
Schaefer, C. E., & Kaduson, H. G. (Eds.). (2007). Contemporary play therapy: Theory, research, and practice. Guilford Press.